2010. október 27., szerda

Az anyagok és a tűz

Két karikát tettem a szőnyegre és kértem, hogy keressenek az egyikbe éghető, a másikba nem éghető tárgyakat. Rögtön probléma helyzet alakult ki, mert olyan játékot rakott bele Míra, amelynek fa és fém részei vannak. Azt érezték, hogy nem oda való. Kitették, visszatették, végül Ádi egyetlen mozdulattal megoldotta. A karikáknak közös része lett.
Persze megbeszéltük, hogy nagyon magas hőfokon a fémek is égnek, de ha mi tüzet gyújtunk az udvaron, abban még nem fog lángra kapni.
Az udvaron kő darabokból kör formájú tűzrakó helyeket építettünk. Megbeszéltük melyik nagyobb, kisebb? Megszámláltuk mennyi kőből rakták ki, hogy a nagyobbhoz több kő kellett, a kisebbhez kevesebb.
Éghető és nem, illetve nehezen éghető anyagokat válogattunk bele. Azt gondolták, a textil nem fog meggyulladni, ezért az üveg és fém mellé tették.
Amikor látták, hogyan lángol, bizony meglepődtek. Ezután eloltottuk a tüzet homokkal és vízzel.




Diavetítő

Liliéktől diavetítőt és diafilmeket kapott csoportunk ajándékba! 
Éppen árnyszínházat szerettünk volna játszani és elektromos kisgépekkel ismerkedünk. 
Nagyon élvezték a levetített meséket, és amikor kihúztam a filmet, játszani kezdtek a kezükkel a fénnyel.
Közösen kitalálták a vetítő működését.



Heti torna

Tűz- színű szalagokkal tornáztunk. Nagyon sok formában használtuk, hosszában, talajon, kezünkben, fejünkön, dobtuk, rúgtuk, átugrottuk, és fújtuk a levegőbe fel, versenyeztünk is vele...egyszóval nagyon élveztük! 




Kukoricát pattogtattunk

Lemorzsoltuk a kukoricát, megnéztük a kukorica szemek formáját, színét, hogy rengeteg van egy-egy csutkán. Zoli a csöveket nagyság szerint sorba rendezte és meg is számlálta.
A pattogtató gép használatát megfigyelték, nagyon tetszett nekik, ahogy röppentek ki belőle a fehér szemek. Elmondtam, hogy az elektromos gépeket csak felnőtt kezelheti, mert az áram veszélyes. 
Végül jóízűen elfogyasztottuk a pattogatott kukoricát.



Vattacukor készítés

( A meglepetés! ) 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése