2010. január 28., csütörtök

Víz 2/1.


"ÁLLATOK A VÍZBEN"

Megfigyeltük akváriumunkat és a benne élő halakat, majd zsírkrétával lerajzolták, ezután kék festékkel átfestették a képüket. Nagyon tetszett mindenkinek, ahogy a zsírkréta színei megmaradtak a festék alatt.





VÍZBEN   ÉLŐ  ÁLLATOK  ÉS NÖVÉNYEK

Horgászos szerepjátékot játszottunk. Egy befagyott tavat készítettem , melyre léket vágtunk. Bele tettük a papírhalakat, körülötte téli tájat rendeztünk. Ezután kezdődött a horgászverseny, amihez szem-kéz koordináció ügyessége nagyon kellet, hiszen bele kellett akasztani a halacska szájába a horgot. Miután az összes halat kifogták, megszámlálták kinek mennyi van, kinek lett a legtöbb, kinek kevesebb. 




TORNA  ZENÉVEL

Egyik kedvenc eszközünkkel, a fehér papírlappal tornáztunk. Csupa csoda lehetőség! Előbb mindenféle mozgást végeztünk vele (futást, járást...) majd a testrészeinkhez érintettük, összehajtottuk távcsőnek, az igazi meglepetés az volt, amikor hógolyóvá gyúrtuk. Elkezdtük dobálni fel, előre, célba karikába, majd jól meghógolyóztuk egymást. Végül kihajtottuk és elpihentünk rajta.





"ZENEVARÁZS"

"Cseppbeszéd "- "Jégország"
Zenét hallgattunk...Előbb fekve, teljesen ellazulva, majd ülve, végül állva. Érdekes hatással volt a gyerekekre a komolyzene élményvilága. Voltak akik mozogtak, voltak aki álltak, becsukott szemmel. Elmesélték mit éreztek, mit láttak, mire gondoltak közben.



TÁNCOLTUNK

Megtanultuk a Jön a kocsi..., Tó vize..., Nád alól...dalokat, táncoltunk is...
Megismerkedtünk fémes hangzású hangszerekkel.



VÍZBEN ÉLŐ ÁLLATOK ÉS NÖVÉNYEK


Horgász boltba látogattunk, ahol megfigyeltük a horgászás kellékeit, mértünk a mérlegen és vásároltunk kellékeket az akváriumunkba.
Az akváriumot folyamatosan gondozzuk. A héten feladat volt kavicsokat, kagylókat, csigákat hozni. Ezeket kiraktuk az asztalra, majd nagyítókkal, mikroszkóppal jól megfigyeltük mintázatukat, formájukat. Ezután kérdeztem, hogyan tudnák szétválogatni? Hamar rájöttek, hogy három kupacba tették, kavicsok, kagylók, csigák. A földgömbön megnéztük ezek hol fordulhatnak elő. Oda is illesztették, a kagylót az óceánhoz, a tengerhez, a csigát a szárazföldre, a kavicsokat szintén. Megnéztük milyen sok víz van földünkön, milyen kicsi Magyarország...
Gyakoroltuk a számlálást, a sorba rendezést, a kavicsok, kagylók, csigák összehasonlításával formai- és mennyiségi megállapításokat tettünk.
Ezek után megtisztítottuk azokat a darabokat, amelyeket kiválasztottak, hogy bele tegyük az akváriumba. 














TÉLI CSAPADÉKFAJTÁK


Előbb bent néztük meg a hőmérőt (hány fok van, 0 foknál fagypont, mit jelent és hol van a mínusz, illetve a plusz fok ), majd kivittük magunkkal. Szemmel látható volt a jelző folyadék süllyedése. Vittünk nagyítót is, szerencsénk volt, mert szállingózott a hó. Megfigyeltük a hópihéket, a jeget. Hógolyókat gyúrtunk, kisebbeket, nagyobbakat, majd megszámláltuk, megállapították melyikből van több, kevesebb. Ezután célba dobáltak vele.







"HALACSKÁK"


Színes karton papírból kivágott halacska formákra halpikkelyeket ragasztottak. Nagyon tetszett ez a díszítő munka, sokan több halat is készítettek. Ezekkel díszítettük a galériát.
Munka közben énekeltünk, verseltünk.





EGY  KIS  MEGLEPETÉS


Zsani nővérétől ajándékot kaptam. Saját kézzel írt mesét küldött. ( Tavaly csoportunkba járt.)
Kérte, hogy meséljem el a gyerekeknek.
Nagyon örültünk neki!


3 megjegyzés: