2010. február 25., csütörtök

VÍZ 6.

HALAK, VÍZIMADARAK  VÉDELME

Akváriumunkban a víz eléggé zavaros lett, ezért aktuális volt nagyon a feladatunk, hogy kitisztítsuk és újra berendezzük. Először a halakat halásztuk ki és tettük egy vízzel teli edénybe. Majd a kavicsokat mostuk át több vízben, illetve a kagylókat, a bújkáló házikót tisztítottuk meg. Megbeszéltük, hogy erre azért van szükség, mert a tisztán tartással a fertőzéseket kerüljük el. Növények, kisház betelepítésével a halak rejtőzködését segítjük elő. Beszélgettünk a halfajtákról, halak méreteiről. megnéztük, hogy a mi halacskáink is mennyit nőttek. Megbeszéltük, hogy a díszhalak között is vannak ragadozó halak. Ezután óvatosan visszaszórtuk a kavicsokat az akvárium aljára, majd díszítettük vízi növényekkel. Feltöltöttük vízzel, berendeztük és visszatettük a halakat. 




A  VÍZ  MINT  ENERGIAFORRÁS, ANNAK  HASZNOSÍTÁSA

A víz sodrásának érzékelését vízikerékkel  érzékeltük. Sajnos most csak "mesterségesen" tudtuk megtapasztalni. Az akvárium feltöltése során használtuk és láthattuk, ha gyorsan folyik a víz, gyorsan forog a vízikerék, ha lassabban folyik a víz, lassabban forog a vízikerék.
Beszélgettünk arról is, hogy a nagyobb folyókban több víz van és óriási erejük is lehet.
Pepő  már látott vízi malmot, elmondta, hogyan működik és hogy búzát őröl.
A beszélgetés után eljátszottuk a vízikerék mozgását.
Készítettem folyót és vízikereket ábrázoló kártyákat. Ezeket egy kosárba rejtettem. A gyerekek egymás mögé álltak és mindenki húzott egyet. Akik a folyót húzták, megfogták egymás kezét, és kört alakítottak. Nyújtott karral jól kihúzták a kört. Akik a vízikereket húzták, szintén kört alakítottak a másik kör közepén, de ők szorosabban álltak egymás mellett. Menetirányban haladt mindkét kör lassan, majd gyorsítani kellett, újabb utasításra lassítani, majd megállni. Ezt a játékot addig játszottuk, ameddig kedvük volt.



"KISHAJÓ"
HAJÓ  HAJTOGATÁSA  ÉS  DÍSZÍTÉSE   DUGÓNYOMDÁVAL
Kishajókat hajtogattunk, majd festékbe mártott dugókkal díszítették. A dugók végén lévő különböző formákat megneveztük, majd ízlésük szerint festettek. Volt aki csak kívül, volt aki belül is kidíszítette a csónakot. Ezután evező lapát formákat rajzoltunk és vágtunk ki. Milton-kapoccsal rögzítettük, ezután a "tóba" tették, ami mellett a fiúk felépítettek egy vasúti pályát is.
Játék közben beszélgettünk a hajókról, nyaralásokról, Magyarország és a földünk vizeiről.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése