2009. november 24., kedd

Vendégeink voltak a kéményseprők...





Nagyon jó hangulatban telt a mai délelőttünk. Igazán alaposan megismerhettük a kéményseprés minden mozzanatát. Pista kéményseprő még a kéményseprés történelméről is szót ejtett, hogy Mátyás király idejétől , és az angliai híres tűzvész után alakult rohamosan ez a szakma.













Elmagyarázta, miért hordanak fekete ruhát, miért van fehér kendőjük. Beszéltek nekünk a különféle kéményekről, (gáz, vegyes tüzelésű tégla) a felszereléseiket meg is foghattuk: kéményajtó kulcs, lámpa, ventilátor, szénmonoxid jelző, gáz- és hagyományos kéménykotró, kályhacső tisztító, kötél vasgolyó nehezékkel, rögzítő heveder. Ez utóbbinak nagy sikere volt, mindannyian kipróbáltuk....










Hasznos tanácsokat kaptunk, milyen testi tünetekről fedezhetjük fel, ha szénmonoxid áramlana a lakásban, mit kell tennünk.(szédülés,fejfájás,végtag zsibbadás...)
Ezen kívül még számos érdekesség hangzott el , hogy régen miért viseltek papucsot, miért van a sapkájukban  kemény műanyag betét, mikor "barátunk" és mikor "ellenségünk" a TŰZ.


Mi is elmondtuk, hogy kompetencia programunkban éppen a TŰZ modulban tartunk, ezért is örülünk a rengeteg idevaló ismeretnek.


 Jelképesen mi is rögzítettük magunkat,nehogy le/elessünk: DDDD
"Az óvoda rabjai lettünk!": DDD (Igaz a méret nem passzolt,de megoldottuk :)




                                                                          

 Pista kéményseprő már visszatérő, kedves vendégünk, akit segédjével együtt jövőre is szeretettel várunk!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése