2009. november 21., szombat

Tűz 6/2.

SZIKRA
CSILLAGSZÓRÓK
(matematika)


Különböző hosszúságú csillagszórókat hasonlítottunk össze. Megnéztük melyik hosszabb, rövidebb, melyek az egyforma hosszúak. Megmértük, hány gyufaszál hosszúságúak. Felismerték, hogy a hosszabb csillagszóró mellé több, a rövidebbek mellé kevesebb gyufaszálakat raktak. Hosszúságuk szerint sorba rendezték, megnevezték. Amikor meggyújtottam, megnéztük melyik ég tovább, melyik kevesebb ideig. Megfigyeltük a szikrák formáját, nagyságát, (Ádi hópehely formához hasonlónak látta) a szárhoz viszonyított távolságát.





Ezután formanyomóval csillagokat, fenyőt, angyalkát, hópihét vágtunk.Füzéreket készítettünk (majd a karácsonyfánkra tesszük). Megmértük a szalagok hosszúságát, sorba rendeztük, megszámláltuk. Rengeteg díszt ragasztottak rá, így becsléssel mondták el, melyik szalagon van a legtöbb, legkevesebb. Petra még arra is gondolt, hogy ritmikusan tette fel a díszeit. Rájöttek arra is, hogy hamarabb készen lett az a társuk, aki a rövidebb szalagot készítette. Beszélgettünk az eltelt idő, elért hosszúság és a gyorsaság kapcsolatáról.









SZIKRA
"GYERTYALÁNG"-  MÉCSESTARTÓ   KÉSZÍTÉSE  LISZTGYURMÁBÓL

Már előző héten kértem a gyerekeket, hogy aki tud, hozzon be érdekes színű és formájú gyertyákat, mécseseket. Ezeket nézegettük meg. Megszagoltuk, melyik milyen illatú, megnéztük formájukat, nagyságukat, megnevezték színüket.



Elmondtam, hogy mécses - és gyertyatartókat fogunk formázni lisztgyurmából. Mutattam mintát könyvből is. Ezután a fantáziájuk "határtalan" volt. Nagyon szép munkák születtek.





Mesélésnél az egyiket kiválasztottuk, meggyújtottam a gyertyát.
Beszélgettünk a "Tűzbe teszi érte a kezét" szólásról.

A héten egy nagyon bájos szerepjátékot találtak ki. Kórházast játszottak. A szerepeket ötletesen megosztották egymás közt, még a legfiatalabb kislányok is részt vettek.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése