2009. november 8., vasárnap

Tűz 5.

Témáink voltak:

"Tűzgolyó"
"A tűz mint veszélyforrás"
"Boszibálban jártam"
"Árnyszínház"



Az 5. témakörben játszottunk az üveggolyókkal.Ismerkedtünk tulajdonságaival,megbeszéltük,hogy még képet is készíthetünk velük!
Cipősdobozok aljára papírt raktunk,majd "tüzes" színű festékeket csöppentettem a papírra.
A golyókat össze-vissza görgették a gyerekek a dobozban,így azok a papíron érdekes alakzatokban hordták szét a festéket.Az üveggolyók "átváltoztak tűzgolyóvá":)
A gyerekek nagyon élvezték(még dadus néni is "megdicsért",hogy nem festékeztünk össze semmit:)



Az udvaron tüzet raktunk!
Megbeszéltük a szabályokat,hogy tűz közelében nem lökdösődünk,gyufával nem szabad játszani,tüzet csak felnőtt gyújthat,csak a kijelölt helyeken lehet gyújtani.
Előkészítettük a tűzrakó helyet:"árkot" ástunk,hogy a tűz ne tudjon tovább terjedni,vizet és homokot készítettünk a közelbe;



Különböző vastagságú anyagokkal gyújtottunk tüzet és folyamatosan megbeszéltük a tapasztalatokat.



Végül eloltottuk a tüzet:)



Énekeltünk,körjátékoztunk,néptáncoltunk:)

Ismerkedtünk a különféle anyagok tulajdonságaival szenzitív játékok keretében.(tapintás:kemény,puha;hallás:papír-,fa-,üveg-,fémtárgyak "összeütögetésével"keletkezett hangok által)



Beszélgettünk a tűzoltók munkájáról,a tűzoltásról.Sok képet hoztak a gyerekek különböző veszélyes helyzetekről,ahol megfigyelhettük a tűzoltók munkáját.
Pepő és Ádi behoztak egy játék tűzoltó autót...és amit a héten(s múlt héten) beszélgettünk
nagyon szépen "eljátszották".

Le is rajzoltuk az életmentő tűzoltó autókat:)




Eléggé kezdetleges módon,de árnyszínházat készítettünk:)
Kevés volt az elemlámpa fénye,hogy igazán érvényesüljenek az árnyak,bábok...de megbeszéltük,hogy jövő héten megcsináljuk újra:)
Azért a boszik repkedtek rendületlenül különböző irányokba...:))


És spontán módon,de annál nagyobb örömömre "elutaztunk" az Északi sarkra,ahol Télapó már várt minket és körbevezetett kis birodalmába:)
Megmutatta hogyan készülnek a jó gyerekek számára az ajándékok,hol laknak a rénszarvasok és mit ad nekik enni ,inni...!


3 megjegyzés:

  1. De jó, így már látjuk miről beszéltek olyan izgatottan esténként itthon, mikor megkérdeztem mi történt az oviban. Tegnap este is megkérte Kristóf Apát, hogy árnyjátékozzon vele. Ksszönjük ezt a rengeteg programot és törődést.

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük ezt a sok törődést mind a két ovonéninek mert mindig probálnak az adott témával esetleg ünneppel foglalkozniés ezt a gyerekek szemével visszaadni nekünk.És hála ennek az oldalnak javára ennek mi is részese lehetünk.

    VálaszTörlés
  3. Márti:örülök,hogy még otthon is motoszkál a buksijukban az adott téma:)
    Mihály:a célunk éppen ez volt,hogy a szülők is "részesei" legyenek,bepillanthassanak egy-egy napunkba!Köszönjük a kedves szavakat!Igyekszünk!:)

    VálaszTörlés